סטרס כרוני

סטרס כרוני והשפעתו

לסטרס השפעה על כל מערכות בגוף. בנוסף לתופעות רגשיות כמו חוסר שקט, חרדה, כאבי ראש, נדודי שינה ודיכאון, עלולות רמות גבוהות של סטרס לגרום לנשירת שיער ולהתקרחות מוקדמת: לכאבים בכתפיים, בגב התחתון, בשרירים ובפרקים; פצעים וכיבים בפה, להפרעות שונות במערכות העיכול כמו כיב פפטי, תסמונת המעי הרגיז, שלשולים או עצירות; להפרעה במחזור החודשי ולקושי להיכנס להיריון; להפרעות בתפקוד המיני כגון אין אונות ופליטה מוקדמת.

נזקי הסטרס הכרוני

הנזק העצום שגורמת תגובת סטרס כרוני ממושכת ולא מבוקרת הולך ומתברר. נמצא למשל שהתפתחות תקינה של ילדים תלויה במידה רבה ביחסים בין הוריהם. אצל ילדים שהיו עדים לאלימות, אלכוהוליזם או מריבות בין הוריהם, חלה ירידה בייצור הורמון הגדילה על ידי ההיפופיזה וכתוצאה מכך הם לא הגיעו לגובה המיועד להם מבחינה גנטית, תופעה הידועה בשם גמדות פסיכו-סוציאלית.

סטרס כרוני ניתן לטיפול - ד"ר ליאת בן ארי

נהוג לחשוב שהעייפות המערכות היא תוצאה של בלאי טבעי שנובע מעריצותו של השעון הביולוגי, אך מסתבר שהסיבה העיקרית נעוצה דווקא בשעון הפסיכולוגי והוא משפיע יותר מאשר מספר ימי חיינו.
סטרס כרוני נובע מסיבות פסיכולוגיות עלול להיות קטלני. במחקר שנעשה בשנים האחרונות בדנמרק לנשים בהריון, מטרת המחקר הייתה לבדוק את מידת הסטרס הנפשי של הנשים.
המחקר עקב אחרי 19,000 לידות יחידים, בקרב הנחקרים נרשמו 66 מקרי מוות תינוקות לנשים.
נשים בעלות רמות סטרס גבוהות יש 80% יותר ללדת עובר מת מאשר נשים בעלות רמת סטרס בינוניות.

מחקרים שונים בתחום הסטרס הכרוני

מחקרים רבים בחנו את הזדקנות מוקדמת והמחלות הקשורות אליה לבין סטרס כרוני, אמיתי או נתפס.
לדוגמא: חוקרות מקליפורניה בדקו את מבנה הד.נ.א של נשים בריאות בגיל הפיריון. בקצוות הד.נ.א יש "זנב" הקרוי טלומר (Telomere) המשמש כהגנה על הד.נ.א בזמן התחלקותו ומונע עצמו כל פעם שהתא מתחלק, נחתכת פיסה מהטלומר. ההנחה הרווחת היא שכשטלומר נגמר, אנו מתקרבים אל מותנו.
אצל נשים שהעידו על רמת סטרס גבוהה וממושכת נמצאו טלומרים קצרים במידה ניכרת יחסית לגילן.
הטלומרים שלהן התאימו לנשים מבוגרות מהן בעשר שנים.

דעתה של הרפואה המערבית בנושא

לאחרונה, גם הזרם המרכזי של הרפואה המערבית נוכח בהשפעה העצומה של מצב הסטרס ומצבים נפשיים אחרים ואף מבני אישיות מסוימים על בריאות הגוף.
נמצא כי מחלות רבות מגיבות להפחתה ברמת הסטרס (שורש הבעיה) ופחות בתופעות המחלה עצמה (הענף).
שהרי אם שורש של המחלה הוא מתח ולחץ ואלה לא יטופלו, יש סיכוי סביר שהמחלה תחזור, לעיתים בצורת ביטוי שונה.
כתושבי מדינה שנקלעת לא פעם למצבי לחץ וחרדה, רצוי לדעת לבדוק כיצד ניתן לקבל טיפים ועזרה שיסייעו להתמודד לנו להתמודד עם מצבים אלו – ד"ר ליאת בן ארי